MR

De rollen en taken van de MR op een basisschool

 

Als ouder van een kind op de basisschool wil je natuurlijk het beste onderwijs voor je kind. Maar wist je dat je als ouder ook inspraak hebt op het beleid van de school? Dat kan via de medezeggenschapsraad, oftewel de MR. 

Wat is de medezeggenschapsraad (MR)?

Elke basisschool in Nederland is wettelijk verplicht om een MR te hebben. De MR is een orgaan waarin zowel ouders als leerkrachten zitting hebben. Het doel van de MR is om mee te denken, adviseren en meebeslissen over het beleid van de school. Op deze manier hebben ouders en leerkrachten inspraak op zaken die de school aangaan.

De MR bestaat meestal uit evenveel ouders als leerkrachten, bijvoorbeeld drie ouders en drie leerkrachten. De leden van de MR worden gekozen door de achterban die ze vertegenwoordigen. Dat betekent dat de oudergeleding wordt gekozen door de ouders van de school en de personeelsgeleding door het personeel.

Wat zijn de taken van de MR?

De MR heeft een aantal belangrijke taken op een basisschool:

  • Adviseren over beleid: De MR geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de schoolleiding over het beleid van de school. Denk bijvoorbeeld aan het formatieplan, de begroting, het schoolplan en de schoolgids.

  • Instemmen met beleid: Voor sommige beleidszaken heeft de MR instemmingsrecht. Dat betekent dat de school bepaalde plannen niet mag uitvoeren zonder de goedkeuring van de MR. Voorbeelden zijn de hoogte van de ouderbijdrage, de besteding van de werkdrukmiddelen en wijzigingen in de onderwijstijd.

  • Communiceren met achterban: De MR vertegenwoordigt de ouders en het personeel van de school. Daarom is het belangrijk dat de MR goed communiceert met haar achterban. De MR informeert ouders over haar werkzaamheden en betrekt hen bij belangrijke ontwikkelingen.

  • Initiatieven nemen: De MR kan ook zelf initiatieven nemen om zaken op school te verbeteren. Bijvoorbeeld door knelpunten te signaleren en oplossingen aan te dragen bij de schoolleiding.

Waarover praat de MR zoal?

De onderwerpen waar de MR zich mee bezighoudt zijn heel divers. Een greep uit de belangrijkste thema's:

  • Het schoolplan en de schoolgids

  • De begroting en financiën van de school

  • Het formatieplan (de verdeling van personeel)

  • Het vakantierooster en de onderwijstijd

  • Het pedagogisch beleid en de onderwijskwaliteit

  • Veiligheid en gezondheid op school

  • Communicatie en betrokkenheid van ouders

Over al deze onderwerpen denkt en beslist de MR mee om ervoor te zorgen dat het beleid aansluit bij de wensen en belangen van ouders en personeel.

Hoe kun je de MR bereiken?

U kunt contact opnemen met de school via het contactformulier op deze website met uw vraag. Een van de leden van de MR zal dan contact met u opnemen. Ook zijn de vergaderingen van de MR in principe openbaar, dus je bent van harte welkom om een keer aan te schuiven. Informeer wel even van tevoren of de vergadering doorgaat en waar deze plaatsvindt.

Hoe kun je zelf actief worden in de MR?

Heb je interesse om zelf een bijdrage te leveren aan de school van je kind? Dan kun je je kandidaat stellen voor de MR. Dit kan via het contactformulier op de website.

Als MR-lid denk en beslis je mee over belangrijk beleidszaken. Je vertegenwoordigt daarbij de ouders van de school. Het is een mooie manier om actief betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de school en de belangen van de kinderen te behartigen.

Het MR-lidmaatschap vraagt wel de nodige tijd en energie. Je moet rekening houden met ongeveer 4-6 vergaderingen per jaar, het lezen van beleidsstukken en het onderhouden van contact met je achterban. Maar het is zeker een waardevolle en leerzame ervaring!